18 Ağustos 2015 Salı

Tarihe Düşülen Notlar - 98

"GENEL SEÇİMLE, BAŞKANLIK REFERANDUMU BİRLİKTE YAPALIM'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Türkiye'nin yönetim sistemi değişti' sözlerini de değerlendiren Demirtaş, "Çok net teklifimiz var. Partimizde netleştireceğiz. Meclis'e sunabiliriz. Olası erken seçimde seçmenin önüne referandum pusulası koyabiliriz. Başkanlık sistemini istiyor musunuz diye. Oldu bittilerle sistem değiştirilmez. Halk istiyorsa anayasasını değiştirelim. Kendilerine güveniyorlarsa referandum yapalım. Genel seçimle referandumu birlikte yapalım." şeklinde konuştu." [1]
18 Ağustos 2015.

***
Seni Başkan Yaptırmayacağız sloganını diline dolayan Demirtaş'ın bu açıklamasının o sloganla çeliştiğini görmek isteyen herkes görür.

Ama burada bir de "ufkun ötesi" durumu var.

Herkes, bu açıklamada esas olarak şu kısma dikkat kesilmeli:

"Halk istiyorsa".

Bu bir kapıyı zorlama girişimidir öte yandan.

Eğer o "Halk istiyorsa" kapısı açılırsa,

sonrasında gelecek olanı kestirmek pek de güç değildir.

Batı'yı AKP modeli sermaye sınıfının, Doğu'yu HDP yandaşı feodal, ağa sınıfının "kontrol" ettiği durumda bu tarz seçimlerden ne çıkacağı değişir ama kimin yararına bir sonuç çıkmayacağını kestirmek zor değil.

Başkanlık ve özerklik(akabinde eyalet sistemi) birbirinin doğal tamamlayıcısıdır. Birisi gelirse diğerinin gelmesi de kaçınılmazdır.

"Seni Başkan Yaptırmayacağız" sözü, "Sana ülkeyi böldürtmeyeceğiz", "Ulus-devleti yıktırmayacağız", "Üniter yapıyı bozdurmayacağız" sözleri ile beraber söylendiğinde "ilerici" ve "muhalif" bir anlam taşır.

Gerisi paravan.

Çağdaş BAYRAKTAR
18 Ağustos 2015

DİPÇE 
[1] http://www.aktifhaber.com/demirtastan-baskanlik-referandumu-teklifi-1215827h.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder